Sitemap (Site Haritası) Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Sitemap (Site Haritası) Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Sitemap (Site haritası) bir site için en önemli unsurlardan biridir. Sitenizde yer alan sayfalar, yazılar, videolar, galeriler gibi içerikler ve bunlar arasındaki bağlantıya dair bilgi sağlanan dosyalardır. Google gibi arama motorları sitenizi daha hızlı, daha akıllı bir şekilde tarayabilmek için sitemap (site haritası) dosyalarını okur.

Bizler yol arayışında iken nasıl navigasyonu kullanarak hedefimize daha kolay erişebiliyorsak, sitemap (site haritası) da arama motorları için tıpkı bir navigasyondur. Web sitenizin bir sitemap (site haritası) içermesi bu anlamda önemlidir ve arama motoru botlarının sitenizin içeriğini araştırıp taraması ve arama motoru dizinine eklenmesi için büyük bir fayda sağlar.

Sitemap Nedir?

Arama motorları, özellikle de Google botlarının ve çoğu zaman da tarayıcıların web sitelerinin içeriklerini daha iyi anlaması, kendi dizinlerine dahil etmesi için oluşturulan XML kökenli sayfalara sitemap, yani site haritası diyoruz. Açıkçası bu sayfalar vasıtasıyla siz, arama motorlarına sitenizin listelenmesini, kullanıcılar tarafından arandığında çıkmasını özellikle istediğini içerikleri listelemiş olursunuz. Yani sitenizde menülerden ve ana sayfanızdaki linklerden doğrudan erişilemeyecek çok fazla sayıda içerik vardır ve bunun gibi bütün içerikleri tasnif ederek site haritanızda göstermiş olursunuz.

Sitemap Neye Yarar?

Site haritalarının uzantısı XML’dir. Arama motorları için site haritasının etkisi çok yüksektir, çünkü sitenize gelen arama motorunun botları, site haritası dosyasına bakarak hangi sayfanın, hangi tarihte eklendiğini, güncellendiğini, hangi sayfanın önem derecesinin yüksek olduğunu anlayabiliyor.

Sitenizde yer alan video ve resim de dahil olmak üzere sayfanızdaki bütün içeriklerle ilgili bilgileri sağlamak için siteni haritası oluşturmak mümkündür. Video uzunluğu, kategorisi, yaş kriteri, resmin konusu, türü ve lisans bilgisi gibi verileri site haritasında sunabilmeniz mümkündür.

Site haritaları, iç / dış bağlantılar vasıtasıyla ve daha önce Google botları tarafından keşfedilen bağlantılardan sonra en önemli kaynaktır. Bu yüzden çok önemlidir ve önceliklidir.

Site Haritasını Kimler Mutlaka Oluşturmalı?

– Siteniz gerçekten büyük bir içeriğe sahipse veya olmasını hedefliyorsanız, yani sürekli güncellediğiniz ve içerik geliştirdiğiniz bir siteniz varsa site haritanızın sistemli bir şekilde oluşturuluyor olması mutlaka şarttır. Özellikle de bir haber sitesi için sitemap’ler olmazsa olmazdır. Çünkü günlük en az onlarca haber üretirler ve bunların arama motorlarında en hızlı şekilde insanlar tarafından ulaşılabilir olması olmazsa olmazdır. Google web sitesi botları kimi zaman çok büyük sitelerdeki içeriklerin çoğunu atlayabiliyor. Bu durumda site haritası imdada yetişir.

– Sitenizde yer alan içerikleriniz birbirileriyle doğrudan bağlantılı bir yapı sunmuyorsa da bunun site haritası ile tasnifi neticesinde ciddi bir katkı sağlanır.

– Siteniz yeniyse ve sitenize başka sitelerden gelen pek bağlantı ve referans yoksa, Google botları için site haritası büyük bir kolaylık sağlayacaktır.

– Siteniz video, resim gibi çok sayıda içeriğe sahipse veya Google News‘te kayıtlı ise, site haritaları mutlaka olmalıdır.

Site Haritasına İhtiyaç Olmayan Durumlar

– Eğer 100 sayfanın altında sabit içeriğiniz varsa, siteniz için sitemap olması çok önemli değildir.

– Blogger veya Wix gibi alt barındırma sitelerinde site haritaları otomatik oluşturulmaktadır. Bu gibi sitelerde bir şey yapmanız gerekmeyebilir.

– Sitenizin ana sayfasından başlayarak tüm içeriklere kolayca bağlantılar yardımı ile ulaşılıyorsa da site haritası şart değildir.

– Video, resim gibi medya unsurları veya sürekli güncellediğiniz haber içerikleriniz yoksa da gerekmeyebilir. Google bu durumda sitenizi içeriğiniz az olduğu için daha kolay indeksleyebilir.

Site Haritalarının Faydaları

– Hızlı İndexleme: Google, Yandex, Bing gibi arama motorları sitenizi XML site haritaları sayesinde daha hızlı indeksler, sitenizle ilgili daha çabuk bilgi sahibi olurlar ve arama sonuçlarına daha çabuk yansıtırlar.

– Derinlemesine İndeksleme: Örneğin bir haber siteniz var ve sitenizde binlerce içerik var diyelim. Bu bir sürü kategori ve haber demek anlamına geliyor. Site haritaları arama motoru botlarının içerikleri gözden kaçırmasına izin vermez, derinlemesine indeksleme imkanı sağlar.

– İstatistik ve Takip: Sitenizdeki XML haritasını Google Search Console üzerine tanıttığınızda takip süreciniz başlayacaktır. Hem sitenizin indeksleme konusundaki sorunlarını görebilir, hem de istatistiki olarak süreçleri takip edebilirsiniz.

Sitemap (Site Haritası) Türleri

XML sitemap oluştururken birkaç seçenekle birlikte oluşturabilmeniz mümkün. Site haritanızı medya ve içerik türlerine göre ayırabilirsiniz. Bu indekslemesini oldukça kolaylaştıracaktır.

– Görsel (Resim) Site Haritası

– Video Site Haritası

– Google News Site Haritası

– Ürünler Site Haritası

– Dil Seçeneklerine Göre Site Haritaları (Türkçe, İngilizce gibi ayırarak)

– Mobil Site Haritaları

Sitemap Oluşturuken Dikkat Edilmesi Gerekenler

– Site haritalarını oluştururken UTF-8 kodlamasını kullanmalısınız ve uygun şekilde URL çıkışlı olması gerekir.

– Tüm biçimlerde tek bir site haritasının boyutu en fazla 50 MB (sıkıştırılmamış olarak) olabilir ve en fazla 50.000 URL içerebilir. Daha büyük bir dosyanız veya daha fazla URL’niz varsa listenizi birden fazla site haritası halinde bölmeniz gerekir. Birden fazla harita olduğunda bunları da tek bir dosyada toplayıp o dosyayı göndermelisiniz.

– Site haritasını kök (ana) dizinde kullanmanız daha sağlıklıdır.

Bir sayfanın mobil ve masaüstü sürümleri için farklı URL’leriniz varsa bir site haritasında yalnızca tek bir sürüme işaret etmenizi öneririz. Ancak, her iki URL’yi de işaretlemeniz gerektiğini düşünüyorsanız, URL’lerinizi masaüstü ve mobil sürümlerini belirtmek için ek açıklama ekleyin. Örneğin,rel="alternate" özelliği, bu etiketin masaüstü sayfasına giden alternatif bir URL’yi belirttiğine işaret eder.

– Video, resim ve haber gibi ek medya türlerine işaret etmek için site haritası uzantılarını kullanın.

Farklı diller veya bölgeler için alternatif sayfalarınız varsa, alternatif URL’leri belirtmek için hreflang ek açıklamalarını kullanmanız gerekir.

– XML haritasında latin olmayan karakterler kullanmamanız gerekir. Site haritası yalnızca ASCII karakterler içerebilir, büyük harf ASCII karakterlerini veya belirli kodları ya da * ve {} gibi özel karakterleri içeremez. Site haritası URL’niz bu karakterleri içeriyorsa site haritanızı eklemeyi denediğinizde hata alırsınız.
– Site haritalarının hangi sayfaların önemli olduğunu düşündüğünüz hakkında Google için bir öneri olduğunu unutmayın. Google, bir site haritasındaki her URL’yi tarayacağını taahhüt etmez.

– Google, <priority> ve <changefreq> değerlerini dikkate almaz, dolayısıyla bunları eklemeniz gerekmez.

– Google, <lastmod> değerini okur ancak bu değer hakkında yanlış beyanda bulunursanız okumayı durdurur.

– Bir URL’nin site haritası içindeki konumunun bir önemi yoktur. Google, URL’leri site haritanızda göründükleri sırayla taramaz.

Site Haritasını Google’a Nasıl Tanıtırız?

Google’a site haritanızı tanıtmanın üç yolu vardır. Bunlar Google tarafından belirtilen seçeneklerdir.

– Google Search Console ile Eklemek: Sitenizi Google Search Console’a kayıt ettikten sonra Site Haritaları bölümünden sitenizin haritasını ya da haritalarını ekleyerek tanıtırsınız. Böylelikle Google sitenizi direkt taramaya başlar. Hatalar olduğunda uyarır, düzgün yapabileceğiniz seçenekler sunabilir. Bu yöntem en ideal ve en kullanışlı yöntemdir.

– Robots.txt ile Eklemek: Şunun gibi bir satırı robots.txt dosyanızda herhangi bir yere ekleyerek site haritanızın yolunu belirtebilirsiniz: Sitemap: https://tebilisim.com/sitemap_ismi.xml

– Ping Yoluyla: Site haritanızı tanıtmak için ping işlevini kullanabilirsiniz. Örneğin: http://www.google.com/ping?sitemap=https://siteadiniz.com/sitemap.xml